środa, 5 września 2012

Co z nadmiarem pomidorów?

(Scroll down for english)

Jest u mnie w domu kilka produktów, których brak wprowadza ogólną nerwowość taty
i czy leje, czy wieje to koniecznie trzeba natychmiast iść po nie do sklepu.
W pierwszym rzędzie są to jajka i cebula, następnie mleko (tu ja robię się nerwowa) i makaron.
No właśnie - makaron, jak jest bardzo źle z czasem, można w 10 minut go zagotować, dodać 2
łyżeczki pesto, ewentualnie utrzeć trochę sera i jest fantastyczny obiad, który uwielbiają wszyscy.
Właściwie to bardzo lubię makaronowe wariacje i muszę przyznać, że to właśnie ten
dodatek skrobiowy zdecydowanie najdłużej utrzymuje mnie w stanie "jestem najedzona".

Dzisiaj przepis, który też pomoże Wam zagospodarować nadmiar działkowych pomidorów :)





Mocno pomidorowe penne z niebieskim serem
Przepis na porcję dla 4 osób

  • 320 g pełnoziarnistego penne
  • 400 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 50 g niebieskiego sera
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oregano
  • papryka słodka, chili
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 40 g jogurtu greckiego light
  • sól
  • świeży szczypiorek



Jeśli chcemy użyć świeżych pomidorów, musimy je sparzyć, obrać ze skróty, a następnie lekko rozdrobnić, zagotować w rondelku, a następnie zblenderować.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz wyciśnięty czosnek i podsmażamy przez kilka minut.
Wcześniej przygotowane pomidory (lub zmiksowane z puszki) wlewamy na patelnię, dodajemy łyżeczkę soli, ocet balsamiczny, odrobinę chili i papryki oraz zioła i całość gotujemy, aż pomidory odparują i całość wyraźnie zgęstnieje.

W między czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron.

Gdy sos pomidorowy zgęstnieje, dodajemy jogurt grecki, a następnie gotowy makaron i połowę utartego niebieskiego sera (ucieramy go na dużych oczkach tarki) i dokładnie mieszamy.

Całość przekładamy do dużego naczynia i posypujemy resztą sera i posiekanym świeżym szczypiorkiem.





Propozycja obiadowa w akcji Kuchnia 24/7 - łatwy, w miarę szybki przepis na makaron, króty w mojej rodzinie lubią wszyscy. Obiad to ważny posiłek i najlepiej dzielić go z bliskimi.



English version

Whole grain penne with tomatos and blue cheese
3-4 servings
  • 320 g of whole-grain penne
  • 400 g tomatoes (can be canned)
  • 1 tablespoon of tomato concentrate
  • 1 teaspoon balsamic vinegar
  • 50 g of blue cheese
  • 5 cloves of garlic
  • 1 small onion
  • 1 tablespoon of oregano
  • sweet pepper, chili
  • 1 teaspoon of olive oil
  • 40 g of low fat greek yogurt
  • salt
  • fresh chives

If you want to use fresh tomatoes, You have to peel it first, cut to smaller pieces, cook it and blend later.


Heat the olive oil in a big pan, add the chopped onion and minced garlic, fry for a few minutes.
Prepared tomatoes (canned or earlier made puree) pour into the pan, add a teaspoon of salt, a hint of pepper, chilli balsamic vinegar and herbs, cook until tomatos untill they get certain thickness.

In the meantime, cook the pasta in a lightly salted water.


When the sauce is thick enough, add greek yogurt and pasta when it's ready, also add a half of the grated blue cheese (rub it using a big holes) and mix carefully.

Move everything into a large bowl and sprinkle with the rest of the cheese and chopped fresh chives.

21 komentarzy:

  1. Szkoda, że moja siostra jest przeciwniczką takich wyraziście pomidorowych potraw ;(.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dania z serem pleśniowym, tak jak z pomidorami ale jeszcze nie łaczyłam ich razem, koniecznie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, makaron w spiżarni jest obowiązkowy nie ma opcji aby zabrakło.... co do pomidorów to niby nigdy ich dość ale od kilku dni wszystkie posiłki obfitują u nas w pomidory a moce przerobowe mamy niezbyt wielkie :) zaproszę więc znajomych na utylizację pomidorów w Twojej wersji z serem pleścniowym. dzięki za przepis. pozdrawiam kami

    OdpowiedzUsuń
  4. Świeże pomidory są w tym roku tak pyszne, że koniecznie muszę wypróbować Twój przepis na ten makaron! Już sobie wyobrażam ten smak,mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne są takie makarony! proste, szybkie w wykonaniu i niesamowicie smaczne! Kusisz niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie smaki, makaron, pomidory.. mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O to jest coś dla mnie, bo pomidorów mam jeszcze od groma :D Ja też uwielbiam makaronowe wariacje, można stworzyć tyle połączeń, że się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. immm ulubione moje.. aromatyczny makaron ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. dzisiaj będzie u mnie na obiad!:) tylko zamiast sera niebieskiego, dam camembert, bo akurat taki mam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowite :) Chciałbym mieć nadmiar działkowych pomidorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja makaron z pomidorami, szczególnie w sezonie, mogłabym jeść codziennie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy się nie nudzi:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ostatnio robiłam Twoje papryczki, mmmmmmmmniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Heh, właśnie przed godziną, po powrocie do domu i stwierdzeniu, że w lodówce pełno pomidorów i niczego więcej, upichciłam sobie bardzo podobne danie! :) Viva la pasta!

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja dzisiejsza kolacja podobnie wyglądała :).

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo cieszę się, że natrafiłam na Twój blog. Zwracam uwagę na to, co wkładam na talerz odkąd rozpoczęłam pracę modelki w wieku 16 lat. Twoje przepisy są bardzo pomocne przy dbaniu o szczupłą sylwetkę, a blog przejrzysty, czytelny i niezwykle miły dla oka.

    Obserwuję i zapraszam do siebie na pierwszy i jedyny blog o ŻYCIU I PRACY MODELKI "OD KUCHNI". W ostatnim poście dużo na temat diety modelek i zdrowego odżywiania, więc może Cię zainteresuje ;-)

    http://wieszaknawybiegu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam dokładnie wg przepisu. Cudowny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  18. niby nic bo sos bazowo pomidorowy ale dodatki czynią cuda
    zrobiłam, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo się cieszę, że smakuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Greаt web site you haѵе got here.. It's difficult to find good quality writing like yours nowadays. I truly appreciate individuals like you! Take care!!

    My web site - payday loans

    OdpowiedzUsuń

Z góry dziękuję za każdy komentarz, wszystkie Wasze uwagi są dla mnie ważne.